Openbare orde en veiligheid
Integrale veiligheid
In lijn met het bestuursakkoord zal in 2025 worden doorgegaan met het verstevigen van de samenwerking op het gebied van openbare orde en veiligheid. Het onderzoek naar verder gaande samenwerking tussen gemeente Stein en gemeente Sittard Geleen zal worden afgerond. De aanbevelingen uit het uitvoeringsplan gebiedsveiligheidsplannen zullen integraal worden uitgevoerd.
Opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO)
In 2025 gaan we verder aan de slag met de speerpunten die zijn opgesteld vanuit de duidingssessie. Tijdens deze sessie zijn de data gepresenteerd en is op de 4 domeinen binnen Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) - te weten het gezin, de school, de peergroup en vrije tijd - verder ingezoomd. Voor elk domein is een werkgroep aan de slag om te kijken welke acties, interventies en activiteiten bijdragen aan het doel van OKO. In 2025 willen we OKO nog meer positioneren en zorgen voor meer naamsbekendheid. Dat moet uiteindelijk leiden tot meer enthousiasme en nog meer betrokkenheid vanuit de samenleving.
Ondermijning
In 2025 blijven we ons richten op de aanpak van ondermijning. We pakken onze positie en zien meerwaarde in de integrale aanpak met ketenpartners; zoals onder andere het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), de politie, de belastingdienst en het openbaar ministerie.
Onze informatiepositie op het gebied van ondermijning wordt versterkt door het feit dat we aangesloten zijn op Meld Misdaad Anoniem. Hierdoor kunnen signalen vanaf het begin gemonitord, en daar waar mogelijk en noodzakelijk, aangepakt worden. We optimaliseren de bestuursrechtelijke instrumenten en leggen slimme, effectieve combinaties tussen bestuursrecht en strafrecht om een vuist te maken tegen (ondermijnende) criminaliteit.
Het doel van de aanpak van ondermijning is om het vestigingsklimaat voor criminelen en criminele netwerken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. De focus ligt daarbij onder andere op het uitvoeren van een maatwerk-aanpak die voortkomt uit onze informatiepositie (een eenpersoons- /netwerkgerichte aanpak van casuïstiek), het uitvoeren van integrale controles met partners en het uitvoeren van het Damoclesbeleid. Het uitvoeren van integrale controles wordt onder andere vorm gegeven door de inzet van het nieuwe ACT!-Interventieteam Westelijke Mijnstreek.
Ook wordt met het Bibob-beleid uitvoering gegeven aan het opwerpen van barrières om onder andere misbruik van vergunningen tegen te gaan.
Tot slot blijven we doorgaan met het vergroten van het bewustzijn op het gebied van ondermijning binnen de interne organisatie door middel van het geven van voorlichting en training op dit gebied. Ook hierbij worden we ondersteund door het RIEC.
Project drugsoverlast
In het bestuursakkoord 2022-2026 is voor het project drugsoverlast vanaf 2023 een jaarlijks budget van € 50.000 beschikbaar gesteld voor 2023-2025.
Op basis van de uitkomsten van het nulsituatie-onderzoek gebiedsveiligheidsplannen, zal het budget project drugsoverlast in 2025 worden ingezet op de thema’s en gebieden waar dit, gelet op de uitkomsten, noodzakelijk is. Zo wordt de verbinding gelegd met de gebiedsveiligheidsplannen, kan een specifieke aanpak geformuleerd worden en wordt de aanpak drugsoverlast integraal opgepakt.
Cameratoezicht
In 2025 wordt gemonitord hoe het cameratoezichtsysteem functioneert. Eventueel noodzakelijke aanpassingen zullen binnen het hiervoor beschikbare budget gerealiseerd worden. In 2026 zal een evaluatie plaatsvinden.
BOA's
In 2025 gaan we binnen de gemeente Stein verder met het professionaliseren van inzet van BOA's. Deze worden onder andere gerichter ingezet op bepaalde gebieden en thema's. Dit zal gebeuren aan de hand van de resultaten van de buurtveiligheidsplannen, maar ook door middel van beschikbare data over bijvoorbeeld vuurwerkoverlast. Verder gaat de gemeente Stein gebruik maken van een ander soort portofoons waarbij de BOA's rechtstreeks in contact staan met politie. Dit zorgt voor een verbetering in de afstemming en samenwerking met politie op operationeel gebied.
OOV Samenwerking
In 2024 zijn we gestart met het onderzoek naar een regionale samenwerking op het gebied van OOV. Om dit onderzoek kwalitatief af te kunnen ronden en te komen tot besluitvorming is het nodig om in 2025 extra middelen te reserveren zoals in de kadernota aangegeven.