Volksgezondheid
GGD
Zoals beschreven in het Meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van de GGD Zuid-Limburg willen we de ingezette koers van Trendbreuk versterken, de focus op de jeugd behouden en verbreden naar andere doelgroepen. Tegelijkertijd zijn het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA) ontwikkelingen die nauw aansluiten op het programma Trendbreuk.
De GGD ZL voert in opdracht van de 16 gemeenten het programmamanagement van Trendbreuk uit. Ook de regionale inhoudelijke coördinatie en procescoördinatie van GALA en IZA zijn bij de GGD ZL belegd, waardoor een sterke verbinding met de regionale samenwerkingsstructuur van Trendbreuk wordt gerealiseerd.
Gezondheid
In het laatste regionale gezondheidsbeleid (“Zuid Springt Eruit” 2020-2024) werd al geconstateerd dat een trendbreuk noodzakelijk was om de langdurige gezondheidsachterstanden in de regio Zuid-Limburg te verminderen. Dat vraagt een meerjarige structurele en integrale aanpak. De continuering van deze aanpak, welke vorm heeft gekregen in het programma Trendbreuk, vormt dan ook de basis van het regionaal gezondheidsbeleid voor de komende jaren (2025-2028). De ingezette lijn en aandacht voor jeugd wordt gecontinueerd waarbij ook de doorontwikkeling en doelgroepverbreding van Trendbreuk wordt meegenomen.
Daarnaast vraagt een aantal onderwerpen aandacht die in het beleid terugkomen. Zo krijgt het thema mentale gezondheid van jongeren in relatie tot trendbreuk een plaats en wordt ook gekeken naar de leefomgeving van mensen in relatie tot gezondheidsbeleid. De vergrijzing van onze regio en de daarbij behorende gezondheidsrisico’s en wat dit betekent voor het regionale gezondheidsbeleid, krijgen eveneens specifiek aandacht. Uiteraard wordt ook aandacht gegeven aan de relatie met IZA en GALA.