Afval
RWM
In het Regionaal Grondstoffenbeleidskader VANG zijn doelstellingen voor 2025 en 2030 geformuleerd. De doelstellingen schrijven een maximaal aantal kilogram restafval per inwoner per jaar voor. In 2025 is dit maximum vastgesteld op 100 kilogram per inwoner per jaar. Middels de vastgestelde maatregelen uit de Oplegnotitie Regionaal Uitvoeringsplan ‘Van Afval Naar Grondstof’ 2022 - 2025 verwachten we de doelstelling te behalen.
In 2025 richten wij ons op de (vervolg)uitvoering van diverse maatregelen zoals beschreven in het uitvoeringsplan te weten:
Structurele inzet grondstoffencoaches
Eind 2023 zijn grondstoffencoaches gestart om inwoners te informeren over het nut van (goed) scheiden. In geval van wijzigingen in het inzamelsysteem zijn grondstoffencoaches inzetbaar om de aanpassingen goed over te brengen. Middels vaststelling van de strategische toekomstvisie RWM zijn de grondstoffencoaches structureel opgenomen in de begroting 2025. Structurele inzet blijft echter onderhevig aan evaluatiemomenten.
Optimalisatie milieuparken
In 2024 zijn de benodigde aanpassingen van het bestaand milieupark, gelegen aan de stadhouderslaan, om aan de geldende milieueisen te voldoen gerealiseerd. Aanvullend op het lokale milieupark is gestart met het traject optimalisatie milieuparken Westelijke Mijnstreek. In 2025 wordt een uitgewerkt scenario verwacht voortkomend uit dit traject met als doel meer grondstoffeninzameling en upcycling te realiseren.
Uitvoering strategisch communicatieplan
Medio 2024 is de campagne "Samen Scheiden" gelanceerd. In 2025 volgt een verdere verdieping in deze campagne in herkenbare huisstijl.
Van afval naar grondstof
In 2022 is de Oplegnotitie Regionaal Uitvoeringsplan 'Van Afval Naar Grondstof' (VANG) 2022-2025 vastgesteld. Dit uitvoeringsplan is opgesteld in samenwerking met gemeente Beek en gemeente Sittard-Geleen en beschrijft hoe we de doelen voor 2025 en 2030 uit het Regionaal Grondstoffenbeleidskader VANG gaan bereiken.
De kosten voor het Regionaal Uitvoeringsplan VANG 2022-2025 bestaan uit:
De kosten die voortvloeien uit het Regionaal Uitvoeringsplan VANG 2022-2025 worden voor 100% gedekt uit de afvalstoffenheffing en komen bovenop de reguliere afvalbegroting. Om de stijging van de incidentele kosten per huishouden te dempen, worden deze verspreid over de doorlooptijd van het uitvoeringsplan in de periode 2023-2025. Daarnaast worden de incidentele kosten gedempt door inzet van de egalisatiereserve, ook dit wordt verspreid over drie jaar.
Zwerfvuil
De zwerfafvalvergoeding is, na een restant uitkering voor 2023 - 2024, definitief komen te vervallen. Daarvoor is de SUP-vergoeding in de plaats gekomen. Deze vergoeding is, naast de bedragen beschikbaar gesteld uit het bestuursakkoord, in te zetten in de structurele aanpak van de zwerfafval problematiek voor 2025. Na het opstellen van de Strategie Schoon Stein in 2023 is in 2024 het budget besteed aan verdere uitvoeringsmaatregelen om de overlast van zwerfvuil, illegale dumpingen en bijplaatsingen structureel tegen te gaan. In 2025 wordt dit voortgezet met de beschikbare gelden.
Milieupark
Het project "optimalisatie milieuparken Westelijke Mijnstreek", opgevoerd in het uitvoeringsplan VANG 2022-2025, zorgt in 2025 voor een regionaal gedragen en door de gemeenteraden vastgesteld scenario. Afhankelijk van de keuzes welke worden gemaakt zal inzichtelijk worden welke financiële consequenties dit heeft.