Jeugdhulp
Jeugdhulp
Vanaf 2020 zijn de kosten in de Jeugdzorg gedaald. In onderstaande tabel is zichtbaar welke ontwikkeling heeft plaatsgevonden in de totale uitgaven voor alle onderdelen voor de jeugdzorg (Jeugd ZIN (Zorg in Natura), gedwongen kader, PGB (Persoonsgebonden budget) en Jeugdzorgplus):
2020 | 7,8 miljoen |
---|---|
2021 | 7,5 miljoen |
2022 | 7,1 miljoen |
2023 | 6,8 miljoen |
In 2025 gaan we uit van het thans begrote budget van 2024 inclusief de jaarlijkse gemeente indexering.
De uitgaven bij Jeugdzorg zijn moeilijk voorspelbaar. Hoewel het clientenbestand redelijk stabiel blijft zijn er grote verschillen in de uitgaven per jeugdige. In- en Uitstroom kan grote schommelingen veroorzaken.
Ook zijn er ontwikkelingen die worden ingezet om de kosten van de geindiceerde jeugdzorg te laten dalen, waarvan de effecten lastig voorspelbaar of pas op een later moment meetbaar zijn. Denk hierbij aan de inzet van de praktijkondersteuner Jeugd , de doelgroepenarrangementen en het intensiever betrekken van het voorliggend veld.
Jeugd en jongerenbeleid
In 2025 gaan we verder aan de slag met de doelen die zijn gesteld in het regionaal beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg 2024-2028.
Hierin stellen we de jeugdige én de ouder(s) centraal. Het daadwerkelijk luisteren naar wat zij nodig hebben om op te groeien tot een volwassene die zelfredzaam is en kan meedoen in de maatschappij. We zetten in op normaliseren, eerder de juiste hulp, integraal en sturen op resultaat. Dit doen we tijdig en passend bij de vraag en met goede kwalitatieve zorg die ook effectief is.
Vanaf 2025 werken we binnen de ambulante zorg enkel nog met de ontwikkelcontracten, waarbij de focus ligt op een intensieve samenwerkingsrelatie met de betrokken partners.
De hervormingsagenda jeugd zal in 2025 verder vorm krijgen. De centrale vraag die hierbij speelt, is hoe wij de jeugdzorg lokaal willen organiseren voor onze jeugdigen in Stein. We streven naar een aanpak die nauw aansluit bij de behoeften van onze jongeren en waarbij we duurzame, effectieve ondersteuning bieden. De komende periode zal in het teken staan van het ontwikkelen en verfijnen van deze lokale organisatie, met als doel om in 2025 een solide basis te hebben waarop we verder kunnen bouwen.
In 2025 hebben we ambulant jongerenwerk meerjarig, structureel opgenomen in de begroting. De afgelopen jaren is de inzet van de jongerenwerker gedekt uit incidentele middelen en is gebleken dat de meerwaarde van een dergelijke jongerenwerker groot is. Op verschillende vlakken zetten wij de jongerenwerker in en ook samenwerkingspartners ervaren dit als waardevol. De jongerenwerker gaat in 2025 verder aan de slag met individuele jongeren en groepen jongeren. De jongerenwerker handelt daarbij vanuit de gedachte van opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO) en gebruikt de Steinse samenleving meer dan ooit tevoren. Daarnaast is het onze wens dat de jongerenwerker in 2025 vanuit de zogenaamde jongerenspot in Stein opereert. Op die plek ontmoeten jongeren elkaar. Ook gaat de jongerenwerker de goede samenwerking met scholen (zowel basisscholen als voortgezet onderwijs) verder intensiveren.
Praktijkondersteuner Groenewald
In 2025 hebben we de inzet van de POH-Jeugd op de locatie Groenewald structureel opgenomen in de begroting.
Al geruime tijd wordt in de gemeente Stein gewerkt met de inzet van de POH-Jeugd. De kracht van deze inzet is preventief werken, waarbij snel laagdrempelige ondersteuning geboden wordt aan jeugdigen. Vanuit Groenewald ligt er een concrete behoefte om een POH op locatie te krijgen. Door de inzet van deze POH wordt deze vorm van zorg laagdrempelig bereikbaar voor de leerlingen.
De inzet van de POH draagt positief bij aan de mentale gezondheid van de jongeren. De verwachting is dat door inzet van de POH maatwerktrajecten binnen de geïndiceerde zorg van een aantal leerlingen voorkomen kan worden.