Ontwikkelingen
Voor de gemeente is een taak weggelegd om de kwalitatieve en kwantitatieve woningvoorraad (regionaal) af te stemmen op de daadwerkelijke behoefte en samenstelling van de bevolking. 'De juiste woning, op de juiste plek, op het juiste moment beschikbaar'.
Ontwikkelingen op de woningmarkt en het (landelijk) volkshuisvestingsbeleid hebben eveneens gevolgen voor het grond(prijs)beleid.
Woningmarkt
Naar verwachting stijgen de huizenprijzen in Nederland ook in 2025, zij het minder hard dan eerdere jaren. Marktkenners voorzien dat koopwoningen in 2025 ongeveer 4 procent duurder worden. Door de stijgende inkomens kunnen huizenkopers echter ongeveer evenveel lenen als voordat de rente begon te stijgen. Vanwege de hoge nieuwbouwprijzen is bestaande bouw populair bij starters.
Volkshuisvestingsbeleid
De Wet betaalbare huur is op 1 juli 2024 ingegaan. Huurders en verhuurders kunnen op www.ismijnhuurteduur.nl zien wat de wet voor hen betekent. Het kabinet wil met de wet huren weer betaalbaar maken. De wet zorgt ervoor dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning.
Zo regelt de wet dat het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel (WWS) geldt voor middenhuurwoningen tot en met 186 punten. Ook hebben huurders door de wet betere huurbescherming. Eerder moesten zij zelf een maximale huurprijs afdwingen bij hun verhuurder, maar niet alle huurders waren daartoe in staat. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 ingrijpen als verhuurders te veel huur vragen. Door deze wet gaat de huur van 300.000 woningen op termijn met gemiddeld 190 euro omlaag.
Omgevingswet
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De Omgevingswet bevat een aantal instrumenten die ingrijpen op het grondeigendom. Het betreft de volgende instrumenten:
- Voorkeursrecht
- Onteigening
- Kostenverhaal
- (Afdwingbare) financiële bijdrage
- Kavelruil
- Inrichtingsprogramma, inrichtingsbesluit, ruilbesluit en besluit geldelijke regelingen
- Gedoogplicht
Bouwgrondexploitaties
Volgens de richtlijnen van de commissie BBV is het startpunt van bouwgrond in exploitatie (BIE)
het raadsbesluit met vaststelling van het grondexploitatiecomplex, inclusief
grondexploitatiebegroting.
Een grondexploitatiecomplex is gedefinieerd als een ruimtelijk plan, voorzien van een financiële
vertaling.